Ο
Συνεταιρισμός

Η ιστορία

Το 1992 στο Ελαφονησί του Δήμου Κισάμου, ο πρώτος παραγωγός αναγνωρίζοντας τις δυνατότητες της περιοχής λόγω του ιδιαίτερου κλίματος και της μεγάλης ηλιοφάνειας που υπάρχει ακόμα και κατά την διάρκεια του χειμώνα, εγκατέστησε το πρώτο θερμοκήπιο. Το παράδειγμα του πρώτου παραγωγού ντομάτας Ελαφονησίου, ακολούθησαν 3 χρόνια μετά και άλλοι παραγωγοί, ιδρύοντας συνεχώς νέες μονάδες παραγωγής. Αναγνωρίζοντας την ποιότητα, την ιδιαίτερη γεύση και την αναγνωρισιμότητα που είχε αρχίσει πλέον να αποκτά το προϊόν τόσο στην εγχώρια αγορά αλλά και στις αγορές του εξωτερικού, 10 χρόνια μετά την εγκατάσταση της πρώτης μονάδας παραγωγής ντομάτας, αποφασίστηκε με την παρότρυνση και του ίδιου η ίδρυση του ‘’Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Κηπευτικών Θερμοκηπίου Ελαφονησίου-Χρυσοσκαλίτισας’’. Ο συνεταιρισμός ιδρύθηκε το 2002 αριθμώντας 20 μέλη και περίπου 200 στρέμματα καλλιεργούμενων στρεμμάτων. Το όραμα και η σκέψη τότε κοινή: Η συνένωση των παραγωγών σε οργανωμένη ομάδα, με ίσα δικαιώματα, για την αύξηση των τότε δυνατοτήτων, για την δημιουργία μιας πρότυπης για την εποχή μονάδας συλλογής και συσκευασίας του προϊόντος και την εξάπλωση σε ακόμα μεγαλύτερες αγορές με βασικό όμως γνώμονα την διατήρηση αλλά και την βελτίωση της ποιότητας. Το όραμα, η διάθεση όλων για βελτίωση της παραγωγής σε όλα τα επίπεδα, οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις των αγορών έκαναν τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγών Κηπευτικών Θερμοκηπίου Ελαφονησίου-Χρυσοσκαλίτισας μια μονάδα πρότυπο των συνεταιρισμών στην Δυτική Κρήτη.

Το σήμερα

Σήμερα ο αγροτικός συνεταιρισμός παραγωγών κηπευτικών θερμοκηπίου Ελαφονησίου-Χρυσοσκαλίτισας διαθέτει ιδιόκτητες υποδομές τόσο για την παραγωγή όσο και για την μετέπειτα διαλογή και συσκευασία. Με εκτάσεις παραγωγής που φτάνουν τα 200 στρέμματα και εγκαταστάσεις πάνω από 1000 τ.μ. εφοδιασμένες με τελευταίου τύπου μηχανολογικό εξοπλισμό, και πιστοποιημένες κατά ISO 22000. Το κύριο προϊόν καλλιέργειας είναι η μεσόκαρπη τομάτα, σε διάφορες ποικιλίες όπως : Elpida, Belladona, Dafni αλλά και κάποια ιδιαίτερα υβρίδια τύπου Βελανίδι, Τσέρι και Ποντόρμο. Στα πλαίσια της συνεχούς εξέλιξης τόσο των καλλιεργειών όσο και του τελικού προϊόντος εδώ και χρόνια βρίσκονται ανάμεσα στο μόνιμο προσωπικό γεωπόνοι αλλά και εξειδικευμένα στελέχη που φροντίζουν τόσο για την ενημέρωση, όσο και για την εκπαίδευση των παραγωγών σε οτι νέο αφορά την καλλιέργεια της ντομάτας. Οι διαδικασίες που ακολουθούνται εδώ και χρόνια έχουν ως γνώμονα την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου με σεβασμό στο περιβάλλον και την ισορροπία του. Τα εδάφη μας είναι πλούσια σε ασβέστιο όπως επίσης και το νερό άρδευσης της περιοχής το οποίο προέρχεται από γεωτρήσεις σε ασβεστολιθικά πετρώματα. Αυτά τα δυο χαρακτηριστικά προσδίδουν στην ντομάτα Ελαφονησίου έξτρα γεύση αλλά και μεγαλύτερη διατηρησιμότητα με φυσικό τρόπο.

Το όραμά μας

Το όραμά μας είναι η εδραίωση του συνεταιρισμού στις αγορές της Ευρώπης, συνεχίζοντας την παραγωγή υγιεινών προϊόντων με υψηλή διατροφική αξία. Παράλληλα μεριμνούμε για την συνεχή εκπαίδευση των παραγωγών-μελών σε ότι νέο υπάρχει για την σωστή αξιοποίηση της γης, την προστασία του περιβάλλοντος, και την ανάδειξη της ντομάτας Ελαφονησίου ως βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής.

Η αποστολή μας

Η παραγωγή ντομάτας υψηλής ποιότητας και γεύσης με βάση τα μοναδικά χαρακτηριστικά του εδάφους και του νερού της περιοχής.

Οι αξίες μας

Στον συνεταιρισμό μας είμαστε δεσμευμένοι με 6 κύριες αξίες, οι οποίες καθορίζουν τόσο τον τρόπο εργασίας μας, όσο και τον τρόπο εξέλιξής μας από την αρχή της δημιουργίας του συνεταιρισμού.

Σεβασμός. Σεβόμαστε στο μέγιστο την φύση και τον τόπο μας. Σεβόμαστε την κληρονομιά που θα αφήσουμε στα παιδιά μας.

Γνώση. Προσπαθούμε καθημερινά να μαθαίνουμε την ντομάτα και την γή μας όλο και περισσότερο, να εξελίξουμε τον τρόπο παραγωγής, πάντα με γνώμονα τον σεβασμό.

Αμοιβαιότητα. Προσπαθούμε να μαθαίνουμε από όσους έχουν κάτι να μας διδάξουν, αλλά είμαστε ανοιχτοί να μοιραστούμε τις γνώσεις μας με οποιονδήποτε ζητήσει την βοήθειά μας.

Συνεργασία. Είναι και η ρίζα του συνεταιρισμού. Το ακολουθούμε από την πρώτη μέρα.

Συνεχής Βελτίωση. Βασίζεται στην επιθυμία όλων μας να κάνουμε την διαφορά. Εργαζόμαστε για την επίτευξη κοινών στόχων και πράττουμε ως σύνολο. Νοιαζόμαστε για τους ανθρώπους μας, πιστεύουμε και επενδύουμε σε αυτούς και στην συνεχή βελτίωσή τους.

Κέρδος. Το κέρδος μας αφορά την ικανοποίηση των τελικών καταναλωτών, αλλά και τα χαμόγελα στα πρόσωπα των παραγωγών όταν βλέπουν τον κόπο τους να πιάνει τόπο, όταν βλέπουν τον σπόρο να γίνεται τρυφερός βλαστός και τελικά φύλο, άνθος και καρπός.

Οι Παραγωγοί

Ο συνεταιρισμός αποτελείται σήμερα από 22 παραγωγούς. Όλες οι κατασκευές των θερμοκηπίων των μελών στου Συνεταιρισμού είναι σύγχρονες και μεταλλικού τύπου όπως ορίζονται από τις αυστηρές προδιαγραφές που έχει θέσει ο συνεταιρισμός. Τα μέλη του συνεταιρισμού είναι πιστοποιημένα βάση των προτύπων agro 2.1 & 2.2 και globalgap. Όλες οι καλλιέργειες των παραγωγών-μέλών παρακολουθούνται σε όλες τις φάσεις τους από εξειδικευμένο γεωπόνο. Έτσι εξασφαλίζουμε οτι οι παραγωγοί θα πάρουν τις σωστές κατευθύνσεις και δεν θα γίνονται άσκοπες επεμβάσεις στις καλλιέργειες. Όλες μας οι ενέργειες καταγράφονται σε ημερολόγια αγρού όπως ορίζουν τα συστήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης που ακολουθούμε (agro 2.1 και 2.2 και globalgap) αλλά και τα υψηλά στάνταρ που έχουμε εμείς επιβάλλει για την διασφάλιση της ποιότητας του τελικού προϊόντος και την προστασίας της περιοχής στην οποία δραστηριοποιούμαστε.